U našem vatrogasnom društvu posebice smo ponosni na temelje koje su postavili naši djedovi, naši očevi još davne 1934. godine. Točnije, 7. siječnja te godine 68-ero ljudi prepoznalo je ideju humanog djelovanja na načelima dobrovoljnosti u cilju međusobne pomoći u borbi protiv požarnih i elementarnih nepogoda. Ideja koja je prepoznata u našem mjestu za vrijeme siromaštva između dvaju svjetskih ratova uklesana je u srca prvih vatrogasaca, prenosi se s pokoljenja na pokoljenje desetljećima, i još danas živi u našim srcima. Tako su naši stari prije 80 ljeta bili dovoljno mudri i samoorganizirali se, te stvorili uzornu organizaciju – sinonim za nesebično pomaganje svojim bližnjima.

Naše društvo osnovalo se kao združena četa mjesta Tuhovec, Lovrentovec i Škarnik. Kasnije je  Škarnik pao pod nadležnost Varaždinskih Toplica, što je i geografski logičnije, a Lovrentovec je osnovao vlastitu četu.  I danas smo zahvalni na ukazanoj solidarnosti mještanima Lovrentovca i Škarnika jer i oni su svojim skromnim dijelom pomogli stasanju ovog društva.

Akcije su uslijedile usporedno sa osnutkom. Već godinu dana nakon osnutka društva kupljeno je zemljište za izgradnju budućeg Vatrogasnog doma – današnjeg spremišta, a unatoč neimaštini i ratnim nedaćama, godine 1946. naši su vatrogasci održavali sjednice Skupštine u svojim novoizgrađenim prostorijama.

Kompletni zapisnici i sva dokumentacija je izgubljena gledano od razdoblja 1941. – 1945. tako da smo iz sjećanja starijih mještana doznali  što se u tom periodu odvijalo. Raspolažemo podacima da je izgradnja Vatrogasnog doma započela 1935. godine, a završena 1946. godine što je i vidljivo iz zapisnika, prvom pisanom dokumentu poslije 1940. godine.

Svjesni situacije u kojoj se nalazi, društvo je osnovalo i sanitetski odjel u kojem su uglavnom bile pripadnice ljepšeg spola. Detelj Ivka i Kristina, Sopić Štefanija i Josipa, Županić Ljuba i Anka, Gotić Dana, Gluhak Pavla i Zdenka, Kanešić Katarina, Kranjčec Vika, Hajduk Lucija i Šebrek Marija – naše prve vatrogaskinje. Nažalost danas uglavnom više nisu sa nama ali sjećanje na njih živi.

Prva šprica na ručni pogon kupljena je 1948. godine. Samo dvije godine nakon nabavke ručne vatrogasne šprice, naše društvo je smoglo financijske snage i kupilo motornu pumpu tipa LTH – Škofja Loka. Ta je motorna pumpa obilježila nekoliko generacija vatrogasaca koji će se i danas vrlo rado prisjetiti nebrojenih vježbi i natjecanja s njome, ali i na žalost intervencija.

Sredinom 60-tih naše društvo proživljava svoju silaznu putanju i bilježi nedostatak aktivnosti, no početkom sljedećeg desetljeća osvježeni Upravni odbor započinje masovno učlanjivanje u društvo i rad s mladeži.

Razvitkom sela Vatrogasni dom bio je sve tjesniji, te se počelo razmišljati o gradnji novog, ili da se saniraju prostorije u postojećem društvenom domu. Jedno vrijeme aktivnosti su stagnirale, ali izborom novog Upravnog odbora u sastavu predsjednika Rošković Stanka, zapovjednika Jurše Antuna i tajnika Hajduk Ivana, te aktivnosti su ponovo oživile. Pod njihovim vodstvom postignut je najveći napredak poslije drugog svjetskog rata u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Tuhovec. Ponovno  je započet rad na desetinama, a po prvi put pristupilo se radu sa mladim naraštajem vatrogasaca na brentačama.

1988. godina posebno je značajna za naše društvo jer nakon nekoliko uzastopnih godina zatvaranja financijske konstrukcije, u suradnji s bivšom Mjesnom zajednicom te bivšim Vatrogasnim savezom općine Novi Marof, osigurana su sredstva za kupnju VMŠ, ali ta godina nije nam samo zbog tog događaja draga, već također iz razloga što je društvo tada prigrlilo 15-ero djece koja su danas stasala u vodeće ljude ovog društva.

Devedesetih  godina, kao i cijelu Hrvatsku, rat je pogodio i Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec. Pred nama su se našle nove zadaće koje su imale prioritete, članstvo nam se rasulo po cijeloj zemlji  u obrani  lijepe naše. Ostala je samo nekolicina iskusnih vatrogasaca, te mladež i djeca s kojom se svakodnevno radilo.

U takvim se uvjetima Upravni odbor prijašnjeg mandata odlučio za sanaciju već oronulog starog Vatrogasnog doma i prenamjenu istog u Vatrogasno spremište. Uz veliko razumijevanje Mjesnog odbora i Poglavarstva grada Varaždinskih Toplica koji su  vrlo skromnim sredstvima popratili rad vatrogasaca, 1999. godine sanacija je privedena kraju. Sada je taj stari Vatrogasni dom svojevrsni kulturni spomenik koji podsjeća na dugotrajnu tradiciju vatrogastva u mjestu Tuhovec.

Kada smo prilikom obilježavanja 65. obljetnice osnutka društva prigodno otvorili sanirano spremište, police su bile prazne.

Nepravedno bi bilo ne spomenuti naše drage mještane koji rade u Švicarskoj, a koji su omogućili popunjavanje rupa u spremištu.

2002. godine DVD Varaždinske Toplice darovalo nam je vatrogasno vozilo marke TAM 75 koji je bio u prilično lošem stanju. Uz pomoć mještana Tuhovca to vozilo smo uredili i kasnije koristili nekoliko godina.

2007. godine kupili smo vozilo marke VW Transporter. Za lakši prijevoz opreme i ljudstva u jednom, 2010. godine ugrađena je euro – kuka i pribavljena zatvorena auto prikolica sa ceradom koja udovoljavala gotovo svim potrebama koje DVD ima.

Posebno poglavlje u povijesti našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva zauzimaju uspjesi natjecateljskih ekipa koje su tijekom godina prenosile dobro ime na natjecanjima  Varaždinske županije.

Posebno smo ponosni na ostvareni rezultat ženske vatrogasne mladeži koje su na 10. natjecanju vatrogasne mladeži Varaždinske županije održanom 2013. godine u Lepoglavi osvojile odlično 1. mjesto u svojoj kategoriji te su se time plasirali na državno natjecanje koje se je održalo 24.6.2014. u Čakovcu gdje su osvojili vrlo dobro 20. Mjesto.

Glede situacije članstva DVD-a, možemo se pohvaliti da smo u posljednjih pet godina uspjeli pomladiti društvo sa 20-tak novih članova. Trenutno našu postrojbu čini 13 operativnih članova, izvršnih 18 vatrogasaca, dok u pričuvi jest 18, pomažućih 30, 6 veterana, te djece i mladeži 39. Ukupno naše članstvo broji 124 člana. Od toga bez osnovnog ispita ima 44 članova, ispitanih vatrogasaca 14, vatrogasaca I. klase 16, dočasnika 5, dočasnika I.klase 5, 5 časnika i 1 viši vatrogasni časnik I. klase što u potpunosti zadovoljava potrebe našeg vatrogastva u brojnosti i stručnosti.

Nadamo se da će naš zaštitnik Sveti Florijan štititi i pratiti Dobrovoljno vatrogasno društvo Tuhovec u ostvarivanju što boljih rezultata prilikom obavljanja predstojećih zadataka.

Pomoz Bog!